Race karting

 

Race karting kan worden omschreven als een vorm van motorsport waarbij coureurs racen met karts of zelfrijdende auto's met slechts één versnelling. Het belangrijkste doel bij racekarten is om als eerste en snelste de finish te bereiken door gebruik te maken van elke bocht en andere racevariabelen. Aangenomen wordt dat karting zijn oorsprong vindt in Europa in de vroege jaren 1900, waar landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië allemaal hun eigen kartcircuits begonnen. Sindsdien is het een populaire motorsport geworden over de hele wereld en hebben meer dan 120 landen hun eigen racecircuits opgezet. In feite zijn er tegenwoordig wereldwijd meer dan 1500 kartbanen – van kleine lokale circuits tot internationale circuitkampioenschappen. In dit artikel leest u alles wat u over deze sport moet weten.

Wat is race karting?

Racekarten is de kunst om met een kart over een ovaal of rechthoekig circuit te rijden. De kern van de sport is snelheid maken en voordeel halen uit elke bocht. Karters mogen slechts met één versnelling rijden, wat betekent dat ze goed moeten kunnen accelereren vanuit stilstand. Racekarts zijn beschikbaar in een groot aantal klassen en subdivisies om tegemoet te komen aan de verschillende vaardigheidsniveaus en racestijlen van de coureurs. Hierdoor kunnen racers precies het type racekart vinden waarin ze geïnteresseerd zijn. Racekarts kunnen worden aangedreven door een benzine- of elektromotor en zijn uitgerust met één of twee remmen. De populairste racekartklasse is die voor beginners, omdat veel beginners deze karts het beste vinden voor hun ervaringsniveau.

Soorten racekarts

Er zijn een paar verschillende soorten racekarts, die worden verdeeld in twee hoofdcategorieën: tweezits racekarts en vierzits racekarts. Een tweezits-kart wordt voornamelijk gebruikt om op een ovale baan te rijden, terwijl een vierzits-kart bedoeld is om op een rechthoekige baan te rijden. De motor van een racekart kan een benzine- of een elektromotor zijn. En momenteel gebruiken kartbanen verschillende materialen zoals asfalt, beton, rubber en hout. Als racekarts over een baan worden gereden, creëren ze een vorm van wrijving met de baan, waardoor warmte en soms zelfs vonken ontstaan. Deze vonken produceren het geluid dat zo opwindend is voor fans die hun favoriete racers op de baan zien.

Veiligheidseisen racekartbaan

Bij een racekartbaan is meestal een minimumafstand van 4 meter tussen de kart en de muur van de baan vereist. En evenzo moet er minimaal 4 meter zijn tussen de kart en de kart van de coureur voor u. U moet ook voldoen aan bepaalde veiligheidsvoorschriften met betrekking tot de kartbaan die u gebruikt. U moet bijvoorbeeld een stenen muur van minstens 3 meter hoog aan weerszijden van de baan hebben om de veiligheid van de racers te garanderen. Bovendien moet u ervoor zorgen dat de baan voldoende ruimte biedt voor de auto's om te passeren zonder vast te komen zitten. Dit betekent dat de baan ten minste 1,2 meter breder moet zijn dan de racekarts.

Voordelen van racekarten

  • Extreem goedkope en toegankelijke sport: Racekarts zijn extreem goedkoop in aanschaf en gebruik, waardoor het een toegankelijke sport is waar iedereen aan mee kan doen.
  • Hoge adrenalinekick: Van de opwinding van een te hete of te late bocht tot de intense competitie van het racen, deze sport geeft je een ongekende kick.
  • Geweldig voor de conditie: Met racekarts die een low-impact activiteit bieden, krijg je ook het extra voordeel dat je in vorm komt terwijl je aan deze sport meedoet.
  • Veel plezier: Als je op zoek bent naar een sport waarbij je nieuwe vrienden kunt maken, met je familie kunt racen en veel plezier kunt hebben, dan is dit de perfecte keuze.

Race kart klasse

Racekarts worden verdeeld in verschillende klassen, afhankelijk van de motor die de kart aandrijft en het aantal wielen dat de kart heeft. Er zijn drie hoofdklassen racekarts, één met twee wielen, één met drie wielen en één met vier wielen. De karts met vier wielen zijn het populairst, omdat ze de hoogste prestaties en veiligheid bieden. De verschillende racekarts in deze drie klassen zijn als volgt:

Karts met twee wielen: Dit zijn meestal karts met twee wielen die worden aangedreven door een benzinemotor. De top karting klassen in deze klasse zijn onder andere Mini Maxx en Minimoto karts.

Driewielige karts: In deze klasse hebben karts drie wielen en worden ze meestal aangedreven door een elektromotor. Deze karts worden voornamelijk gebruikt voor formele kartwedstrijden. De topkartklassen in deze klasse zijn Pro Stock-karten en een kart die de Formula Light wordt genoemd.

Vierwielige karts: Dit is de grootste klasse van racekarts, en deze hebben meestal vier wielen. De motoren die in deze racekarts worden gebruikt, worden ook wel elektrische auto's of formulekarts genoemd. De topklasse voor deze karts is de Formula K2-klasse.

De verschillende racekartbanen

Afhankelijk van waar u woont, kunt u de spanning van het racekarten ervaren op een circuit dat slechts een paar mijl van uw huis ligt. Veel kartbanen in de Verenigde Staten en Europa liggen op slechts enkele uren van grote steden, waardoor racers er gemakkelijk in korte tijd kunnen komen. Enkele van de populairste kartbanen zijn: – Barcelona, Spanje – Dit circuit ligt aan het strand, dus je kunt racen in de zon. – Barcelona, Spanje – Dit circuit ligt in een stadspark, zodat u in de schaduw kunt racen. – Orlando, Florida – Dit circuit ligt in een stadspark en is omgeven door prachtige natuur. – Pittsburgh, Pennsylvania – Dit circuit ligt in een stadspark, en racen op dit circuit gaat gepaard met het geluid van stromend water.

Samenvatting

Racekarten kan worden omschreven als een vorm van motorsport waarbij coureurs racen met karts of zelfrijdende auto's met slechts één versnelling. Het belangrijkste doel bij racekarten is om als eerste en snelste de finish te bereiken door gebruik te maken van elke bocht en andere racevariabelen. Racekarts zijn er in twee hoofdtypen: tweewielig en vierwielig, en kunnen ook worden aangedreven door een benzine- of een elektromotor. Races worden gehouden op racebanen die gemaakt zijn van verschillende materialen en die een minimum van 4 meter tussen de kart en de muur van de baan en een minimum van 4 meter tussen de kart en de kart van de voorligger moeten hebben.